Ei ole samantekevää, millaista musiikkia kuuntelet. Musiikki vaikuttaa moneen asiaan. Se muun muassa parantaa mielialaamme ja jopa saattaa kohentaa terveyttä. Tämän voi jokainen musiikkia rakastava todeta henkilökohtaisen kokemuksensa kautta, mutta tähän tietoon ei tarvitse tyytyä. On nimittäin tieteellisesti tutkittu, kuinka musiikki vaikuttaa aivoihimme. Vaikutukset ovat suurimmillaan lapsuuden aikana, mutta ne jatkuvat läpi elämän. Musiikilla voidaan stimuloida jopa dementiaa sairastavien henkilöiden muistia. Koskaan ei siis ole liian myöhäistä nauttia musiikista ja sen vaikutuksista.
Musiikki myös pitää pintansa ja säilyttää suosionsa, vaikka sen toistamisen formaatit ovat vaihtuneet aikojen saatossa ja tulevat varmasti vaihtumaan myös jatkossa. Musiikin vaikutuksen sen sijaan säilyvät riippumatta siitä, minkä toistopalvelun kautta sitä kuunnellaan. Oman maun mukaan valittu musiikki lohduttaa, luo hyvää fiilistä tai tuo mieleen muistoja, miten kulloinkin tarve on.
Musiikin monet vaikutukset
Mihin musiikin vaikutusvoima sitten perustuu? Osa siitä selittyy sillä, että musiikin kuunteleminen saa aivojen verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastumaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikin kuunteleminen saa jopa aivojen massan hieman kasvamaan. Tämän myötä taas oppiminen saattaa parantua, kun keskittymiskyky lisääntyy ja tarkkaavaisuuskin kohenee. Musiikki stimuloi aivoja siten, että aivoissa aktivoituu tunteisiin ja kognitioon liittyviä alueita.
Musiikki aktivoi aivoissa myös motoriikkaan liittyviä alueita. Tämä selittää osaltaan sen, miksi monet kokevat itselleen mieluista musiikkia kuullessaan tarvetta liikehtiä: joko tanssia tai vaikkapa naputtaa sormilla tahtia pöydän pintaan. Musiikin laatu vaikuttaa: rauhallinen musiikki rentouttaa niin voimakkaasti, että keho palautuu nopeasti stressaantuneesta tilasta. Vastaavasti vauhdikas, nopeatahtinen musiikki nostaa vireys- ja aktiivisuustasoa. Sydämen syke voi musiikin ansiosta joko nopeutua tai hidastua, verenpaine voi niin ikään laskea tai kohota. Erityistä on myös se, että tutkimukset osoittavat samaa musiikkia kuuntelevien ihmisten fysiologisten toimintojen synkronoituvan keskenään. Heidän kehonsa alkavat siis ikään kuin toimia samassa rytmissä.
Valitse musiikki luomaan kotiisi tunnelmaa
Musiikin monien vaikutusten vuoksi ei ole sama, minkälaista musiikkia kotonasi kuuntelet. Kodin tulisi olla hektisen ja paljon vaativan työelämän rinnalla paikka, jossa keho ja mieli voivat levätä rauhassa. Vaikka pitäisitkin nopeasykkeisestä tai raskaammasta musiikista, rentoutumistarkoitukseen kotona kannattaa kuunnella rauhallista musiikkia ainakin toisinaan. Jos kokeilet, luultavasti yllätyt musiikkilajin vaihdoksen aikaansaamasta muutoksesta tunteissasi ja aktiivisuudessasi. Samasta syystä monet kuuntelevat urheillessaan nopeatempoista musiikkia antamaan lisäpuhtia suoritukseen.
Samoin kuin musiikilla, myös sisustusratkaisuilla voi vaikuttaa siihen, että kodin ilmapiiri on harmoninen ja mieltä tyynnyttävä. Erilaiset kukkatapetit monessa kuosissa ovat monen suosiossa juuri rauhoittavan vaikutuksensa vuoksi. Kukkakuvioista, kuten rauhallisesta musiikistakin, tulee mieleen miellyttäviä ajatuksia ja muistoja, jotka puolestaan vaikuttavat fiilistä kohottavasti aina kotona oleillessa. Kukkatapetit eivät suinkaan ole pelkkää perinteistä hempeyttä ja pastellisävyjä, vaan saatavilla on myös räväkämpiä vaihtoehtoja, värejä ja kontrasteja kunkin yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Valitsitpa sitten kukkatapetit tai jotakin aivan muuta, tärkeintä on, että sinulla itselläsi on tunne siitä, että mielesi lepää kotona. Itseään ei kannata sulloa väkisin muottiin, eikä niin kannata tehdä kodin tai musiikinkaan osalta. Jos kuuntelet rauhoittavaksi miellettyä musiikkia erityisen vastenmielisesti, sen rentouttavat vaikutukset taatusti nollautuvat. Lopulta kannattaa kuunnella sydäntään ja luottaa omaan makuunsa,
No Comments