Musiikki piristää, inspiroi, rentouttaa ja luo yhteenkuuluvuutta! Se on ollut tärkeä osa elämäämme kautta aikojen, minkä todistavat kautta vuosituhansien vaihtelevat musiikkityylit. Tänä päivänä tilanne ei ole yhtään erilainen, päinvastoin; etenkin nuorten keskuudessa musiikin koetaan olevan jopa osa omaa identiteettiä, tai energian lähde pahoina päivinä.

 

Musiikin maailma on kuitenkin mullistunut tänä päivänä digitaalisen tuotannon ja sosiaalisen median myötä. Netistä voi kuunnella ja ladata melkein mitä tahansa ja koska tahansa, vieläpä ilmaiseksi. Onko siis perinteiden CD-levyjen ja vinyylien aikakausi täydellisesti mennyttä? Digitaalinen maailma on mullistava, mutta ei se sentään korvaa kaikkea. Todelliselle musiikin ystävälle mikään ei korvaa perinteistä LP-levyä alkuperäisessä asussaan ja kansissaan, puhumattakaan sen keräilyarvosta. Voi niinkin olla, että levykaupatkaan eivät juuri tänä päivänä elä kulta-kauttaan, mutta sellaisia onneksi vielä löytyy. Mikään nettisivusto ei vastaa sitä ammatti-taitoista palvelua, mitä oikean tiskin takaa löytyy.

A stack of old vinyl records and cassette tapes are on the board

 

Levymaailman kultakaivos
Jyväskylässä toimiva Levykauppa X on yksi levymaailman runsaudensarvi. Viime vuosina on levykauppojen toiminta vähentynyt, ja Jyväskylässäkin on 2000 -luvun aikana usea kauppa joutunut sulkemaan ovensa. Kuitenkin metallikaupunkina tunnetussa Jyväskylässä riittää vielä vankka asiakaskunta levykauppabisnekselle. Levykauppa X:n suosio perustuu ennen kaikkea laajaan valikoimaan ja hyvään asiakaspalveluun. Kaupan mottona onkin ”sitä mitä ei ole, tilataan”! Digitaalisesti ladattu musiikki ei myöskään tarjoa sitä ainutlaatuista fyysistä kosketusta levyyn ja sen kansikuvaan.

 

Perinteisten liikkeiden on siis etsittävä uusia ratkaisuja voidakseen selviytyä digitaalisen maailman luomasta kilpailusta. Monet musiikkialan liikkeet ovatkin siirtyneet ainakin osittain verkkomyyntiin, vaatetus- ja kenkämyyntisektorin mallia noudattaen. Samalla, kun ostaa kenkiä netistä, voi ostoskoriin sujauttaa myös lempilevyn.

 

Verkosta löytyy usein enemmän valinnanvaraa ja hinnatkin ovat monesti kivijalkaliikettä edullisemmat. Verkko-ostosten tekemisen käy näppärästi aikaan ja paikkaan rajoittumatta.  Asiakas voi kuitenkin usein halutessaan vierailla myyjän toimintapisteessä henkilökohtaisesti, vaikkakin varsinainen myynti tapahtuu internetin välityksellä.

 

Jyväskylällä on siis pitkät perinteet levykauppojen kehtona, perinteitä pidetään yllä, ja samalla yritetään kohdata asiakkaiden muuttuvat tarpeet. Levy-kaupoista löytyy, klassikoita sekä uutuuksia ja kaikkea siltä väliltä. Valikoimaa kasvattamalla voi taata toiminnan jatkuvuuden. Jyväskylän Vanha Antikvariaatti on erimerkki tällaisesta laajan valikoiman liikkeestä, sillä tarjontaan kuuluu LP-levyjen lisäksi muun muassa kirjoja, sarjakuvia, vanhoja rahoja ja muuta keräilytavaraa. Samalla liike osallistuu myös verkkomyyntiin sivustolla, jonne on kerätty kymmeniä eri antikvariaatti liikkeitä.