Alueena Jyväskylän Lutakko on Jyväsjärven rannalla sijaitseva 2700 asukkaan kaupunkialue, joka on rakennettu vanhalle puuteollisuusalueelle. Paikalla sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia, kuten Schaumannin Linna, joka oli paikallisen vaneritehtaan toimitusjohtajan edustuskoti sekä punatiilinen tehtaan savupiippu paikan tunnettu maamerkki.

Lutakko tunnetaan Tanssisali Lutakosta, jossa Jelmu ry ylläpitää rock-klubia, jossa sijaitsee bändien harjoittelutiloja ja kuuluisat bändit ympäri maailmaa pitävät lavalla keikkojaan. Tanssisali Lutakossa järjestetään vuosittain lukuisia konsertteja ja tapahtumia ja Lutakon alueella on jo useampana vuonna sijainnut Neste Oil Rallin varikko ja messualue. Alueen uudeksi nimeksi on kaavailtu Touruniemeä, mutta kansankielessä tämä tunnettu alue varmasti pysyy aina Lutakkona.

Klubin historiaa
Jyväskylän Lutakossa sijaitseva rock-klubin takana on Jyväskylän elävän musiikin yhdistys, Jelmu. Jelmu perustettiin vuonna 1989 ja samana vuonna Lutakossa sijaitseva leipomo-rakennus muutettiin musiikki-klubiksi. Yhdistys on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys ja sen jäsenmaksua maksaa vuosittain noin 1000 henkilöä. Toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja innokkaita löytyy aina.

Rock band performance. Shot from Orto bar, Ljubljana (Slovenia Istockalypse-2006).

Tapahtumia järjestetään vuosittain 120–150 ja musiikin ystäville työ on kuin huvia, kun työvuoron aikana taustalla saa kuunnella maailman tähtiä! Rock-klubia nimitetään Tanssisali Lutakoksi ja sen ensimmäinen keikka oli marraskuussa 1990. Tanssisali Lutakko on elänyt vaiherikkaan elämänkaaren ja on joutunut jopa purku-uhan alle, kun Lutakon aluetta kaavoitettiin asuinalueeksi.

Onneksi Jyväskylän kaupunginvaltuusto kuitenkin sinetöi rakennuksen pelastumisen päättämällä luovuttaa klubin Kiinteistöosakeyhtiö Schaumanninkadun Leipomo Oy:lle vuonna 2005 ja musiikin ystävien rakastama paikka sai jatkaa tunnettuna rock-klubina. Jelmun 20-vuoden tarinan voi lukea jopa kirjana, sillä Tomi Tuomaala on kirjoittanut teoksen yhdistyksen ensimmäisistä vaiherikkaista vuosikymmenistä.

Tanssisali Lutakon keikat ja tapahtumat
Sen lisäksi että Tanssisali Lutakon lavalla esiintyy nimekkäitä kotimaisia ja ulkomaalaisia artisteja, toimii paikka myös kokoontumispaikkana erilaisille tapahtumille. Klubilla järjestetään Rock-kirppiksiä, elokuvailtoja, Burlesque-show esityksiä ja lisäksi tilaa voi vuokrata esimerkiksi juhliin, yksityistilaisuuksiin ja kokouksiin.

Moni tapahtuma hyötyy paikan äänentoistosta ja valaistuksesta sekä tilan sauna- ja takahuonetilat mahdollistavat illanvieton 30 hengen seurueille. Monet keikat Lutakon rock-klubilla ovat ikärajattomia, mutta anniskelualueelle on 18-vuoden ikäraja. Vuoden 2016 keikoilla esiintyy bändejä mm Norjasta, Ruotsista ja Suomesta. Keikat alkavat yleensä kymmeneltä illalla ja ovet aukeavat iltakahdeksalta. Keikoilla, joilla soittaa useampi kuin yksi bändi, saattaa olla poikkeava aikataulu, mutta keikkojen järjestäjät ilmoittavat aina näistä erikseen. Promoottorina keikoista vastaa Raine Pulkkinen ja Jelmun toiminnanjohtajana on Joona Paananen.